Sanki savaş bilançosu, trafikte korkunç fatura!

Türkiye, her yıl trafik kazalarına binlerce kurban veriyor. 2024 yılında meydana gelen toplam bir milyon 444 bin 27 trafik kazasında, binlerce vatandaş hayatını kaybederken, on binlercesi de yaralandı. Bu kazaların bir milyon 177 bin 172’si maddi hasarla sonuçlanırken, 266 bin 855’i ise ölümlü ve yaralanmalı olarak kayıtlara geçti. Öte yandan TÜİK verilerine göre, 2015-2023 yılları arasında meydana gelen trafik kazalarında 56 bin kişi hayatını kaybederken, 2 milyonu aşkın kişi ise yaralandı. Meydana gelen kazalar, mağdurlara manevi kayıplar yaşatırken, olayın ekonomik maliyet boyutu da vehameti gözler önüne seriyor. 2016’da 49,6 milyar TL, 2017’de 55,8 milyar TL ve 2018’de 66,4 milyar TL olan zarar günümüzde ise neredeyse 100 milyar TL’ye yaklaşmış durumda.
Uzmanlar, trafik kazalarının ekonomiye etkisini hesapladı.
CEZALAR YETERSİZ
Türk Ceza Kanunu’na göre, trafik kazalarında taksirle ölüme sebebiyet veren sürücüler 2 ila 6 yıl, birden fazla kişinin ölümü veya yaralanması durumunda ise 2-15 yıl hapis cezası ile yargılanıyor. Uygulamada üst sınırdan ceza verilmesinin nadiren görüldüğünü anlatan Trafikte Haklarım Derneği Kurucu Başkanı Yasemin Usta ise “Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, cezaların ertelenmesi veya adli para cezasına çevrilmesi gibi uygulamalar, caydırıcılığı sağlamada yetersiz kalmaktadır. Uygulamada, adli para cezasının alt limitinde bir artış olsa da, verilen adli para cezalarının çoğunlukla alt sınırdan belirlendiği ve genellikle 24 eşit taksitte ödeme imkânı tanındığı gözleniyor” diyor.
UZAYAN YARGI SÜRECİ
Trafik kazalarının ardından mağdurların ciddi bir maddi yükün altına girdiklerini belirten Avukat Tuğçe Demir ise dikkat çeken verileri şöyle paylaştı: “Bir trafik mağdurunun Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen bir davayı üst mahkemeye taşıyabilmesi için vekaletname noter ücreti ve avukatlık ücretleri dahil en az 35 bin TL, Ağır Ceza Mahkemesi’nde takip edilen davalar için bu bedel en az 53 bin TL’yi buluyor. Asliye Hukuk veya Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde açılan 100 bin TL maddi ve 100 bin TL manevi tazminat davası için ise istinaf ve temyiz süreçleri dahil noter ücreti, dava harçları, bilirkişi ve avukatlık ücretleri gibi masraflar toplamda en az 43 bin TL’yi bulmaktadır. Bu rakamlar, çoğu zaman cezalandırılan sanıkların ödediği cezaları dahi aşmaktadır.”
DAVA MASRAFLARI BİTMİYOR
Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları sonucunda bir trafik mağdurunun, ceza ve tazminat davalarındaki dava süreçlerinde katlanması gereken masrafları ise Demir şöyle anlattı:
“Trafik kazalarından kaynaklanan ceza davalarında, Asliye Ceza Mahkemesi’nde mağdurun avukatına ödeyeceği ücret en az 30 bin TL; Ağır Ceza Mahkemesi’nde ise en az 48 bin TL’dir. Ayrıca, mağdurun açacağı maddi ve manevi tazminat davaları da Asliye Hukuk veya Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde görüleceğinden, burada da avukata verilmesi gereken ücret en az 30 bin TL olacaktır.”
Trafik kazalarında, bilirkişi ücreti Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde 2 bin 700 TL, Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde ise 3 bin 200 TL olarak belirlenmiş durumda.
ÖDENMESİ GEREKEN HARÇLAR
Dava sürecinde ödenecek harç ve masraflar ise şu şekilde:
-100 bin TL maddi ve 100 bin TL manevi tazminat davası (2 taraflı), başvuru harcı 615,40 TL, peşin harç 3 bin 415 TL, gider avansı 2 bin 500 TL, vekalet pulu 138 TL olmak üzere toplam dava açmak için ödenmesi gereken harç tutarı 6 bin 668 TL’yi buluyor.”
[email protected]
Kaynak: Web Özel